Domowa przestrzeń

Powiązane artykuły


Altany ogrodowe

Altany ogrodowe to doskonałe miejsce na chwile odpoczynku, spokojną lekturę ulubionej książki lub po prostu ...

Krajobraz po zimie – pielęgnacja trawnika

Przychodzi upragniona wiosna, a wraz z nią przyjdzie i masa obowiązków związanych z konserwacją i ...

Sezon na grilla otwarty!

Przyszła wgrilliosna, słońce przygrzewa co raz mocniej, dni stają się dłuższe, a wieczory milsze.

To sprzyja oczywiście grillowym maniakom, którzy potrafią rozpalać żar i smażyć kiełbaski w zasadzie codziennie.

Co prawda tegoroczna majówka nie rozpieszczała pogodą, ale przecież weekendy mamy co tydzień, więc i co tydzień pojawia się okazja by usiąść z przyjaciółmi i puśić dymek z grilla.

Warto przyjrzeć się ofercie rynkowej i możwliości zakupu zestawu grillowego, bo ostatnimi czasy na prawdę sporo różnych modeli sie pojawiło.

Króciótko postaram się opisać kilka modeli.

Przede wszystkim rozróżniamy grille, węglowe, gazowe oraz elekrtyczne, to najprostszy podział, który spotkami na drodze wyboru konkretnego modelu.

Grill węglowy, jak sama nazwa wsakzuje, za źródło energii i ognia wykorzystuje węgel drzewny w brykietach bądź naturalnych bryłkach. Ważne aby odpowiednio dobrać również właśnie węgiel, ponieważ odpowiednie jego dobranie może mieć duży wpływ na smak naszego jedzenia. Jest to bodaj najpopularniejszy rodzaj grilla, spotykany na każdej działce.

Grill gazowy z kolei do rozpalenia swojego ognia potrzebuje propanu, lub gazu ziemnego. Ciekawostką jest, że grilla gazowego w zasadzie nie trzeba rozpalać, jest od razu gotowy do pracy, co jest bardzo wygodne w użytkowaniu. Jednak jego gabaryty znacznie różnią się od grilla węglowego, co może być przeszkodą. Poza tym z reguły grille gazowe przeznaczone są do małego przemysłu gastronomicznego, rzadziej do użytku domowego.

Grill elektryczny, przeznaczony głównie do korzystania wewnątrz, z wiadomej przyczyny, potrzeba nam do jego zasilania energii z gniazdka. Dość prozaiczne, przyznacie. Bardzo często spotkać można je z pokrywą z uwagi na dym, wydobywający się podczas grillowania. Jeśli chodzi o samo użytkowanie to niczym nie różni się od pozostałych rodzai, tyle tylko, że jego używanie może w konsekwencji stać się nieco droższe z uwagi na rosnące ceny energii elektrycznej.

Jak widzicie jest w czym wybierać, a producenci wymyślają co raz to ciekawsze wzory i modele, które przypadną do gustu prawdziwym ekscentrykom, ale i wytrawnym smakoszom.

Pozostaje nam tylko pobiec do sklepu po kiełabasę, karczek i kilka udek i oddać się przyjemności grillowania!

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.

07 maj 2013

Ostatnie artykuły

Ostatnie komentarze

Zostaw komentarz.